بازاریابی در شبکه های اجتماعی چیست؟
SMM مخفف عبارت Social Media Marketing است که به معنای بازاریابی در شبکه های اجتماعی است .
بازاریابی در شبکه های اجتماعی یکی از مهم ترین شیوه های بازاریابی دیجیتال است. زیرا با افزایش مخاطبان شبکه های اجتماعی فعالیت بازاریابی به امری مهم تبدیل شده است.در واقع هرجا مردم باشند کسب و کار هم آنجاست.
بازاریابی در شبکه های اجتماعی اشاره به روند افزایش ترافیک سایت از طریق رسانه های اجتماعی است.
شبکه های اجتماعی به خودی خود یک اصطلاحی هستند برای سایت هایی که ممکن است اقدامات (مدیاهای) کاملا متفاوت اجتماعی انجام دهند. به عنوان مثال، توییتر سایت اجتماعی است که به منظور اشتراک گذاری و ارسال پیام های کوتاه و یا “به روز رسانی” با دیگران طراحی شده است. در عوض فیسبوک شبکه ای تمام عیار برای اشتراک گذاری عکس، فیلم حوادث و انواع فعالیت های دیگر است.
ارتباط میان جستجو و بازاریابی در شبکه های اجتماعی چیست؟
ضرورت اطلاع از بازاریابی در شبکه های اجتماعی برای کسب و کارها ، در زمینه سئو سایت چیست؟ (رسانه های اجتماعی و موتورهای جستجو)
رابطه بسیار تنگاتنگی با هم دارند. شبکه های اجتماعی با حجم بالای مخاطب اغلب برای کشف مطالب جدید از جمله داستان ، اخبار روز و محتواهای به روز مورد استفاده قرار می گیرند. در حقیقت “کشف” یک فعالیت مهم جستجو است. شبکه های اجتماعی با ساخت لینک می توانند کمک شایانی به سئو سایت نمایند. بسیاری از مردم نیز با جستجو در سایت های شبکه های اجتماعی به دنبال یافتن مطالب مورد نظر خود در رسانه های اجتماعی هستند. شبکه های اجتماعی تاثیر بسزایی بر روی نتایج جستجوی یک موتور جستجو دارند.
بر اساس پژوهش های صورت گرفته در آمریکا ۵۳ درصد از آمریکایی ها که برندها را در شبکه های اجتماعی دنبال می کنند نسبت به آن احساس وظیفه بیشتری دارند.
چه کسانی نیاز به بازاریابی در شبکه های اجتماعی (SMM ) دارند؟
بهصورت کلی میتوان گفت که کسبوکارهای زیر به استراتژی SMM نیاز دارند:
۱- برندهای معروف
۲-محصولات مربوط به ورزش، سلامت و زیبایی
۳-محصولات مربوط به کودکان
۴-کالاهای لوکس
۵-فروشگاههای بزرگ آنلاین
۶- کسانی که قصد سرمایهگذاری زیادی در تبلیغات دارند.
اهداف بازاریابی در شبکه های اجتماعی چیست؟
۱-افزایش ترافیک سایت
بدون شبکههای اجتماعی ترافیک سایتتان محدود به کسانی میشود که از قبل برند شما را میشناسند و یا کلمه کلیدی سایتتان را در اینترنت جست و جو کردند. هر چه مطلب به اشتراک گذاشته شده در شبکههای اجتماعی باکیفیتتر باشد، ترافیک بیشتری تولید میکنید و ترافیک بیشتر، مشتریان بیشتری را به سوی شما هدایت و جذب میکند.
۲-بهبود رتبهی سایت در موتورهای جستجو
سئو بهترین راه جذب ترافیک است، اما لازمههای موفقیت متغیرند. حضور در شبکههای اجتماعی برای رتبهبندی گوگل و موتورهای جستجوی یک امتیاز مثبت است زیرا برندهای قدرتمند همیشه از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند. پس اگر میخواهید مجموعهی کلمات کلیدی سایتتان رتبهی بهتری داشته باشد، حضور قوی در شبکههای اجتماعی تقریبا الزامی است.
۳-برقراری ارتباط مستقیم با مشتری
شبکههای اجتماعی در اصل همانند ایمیل یا تماس تلفنی، راهی برای برقراری ارتباط با مشتریان هستند . اگر با مشتریان ارتباط مستقیم برقرار کنید و به نظرات و پیشنهادات آنها پاسخ دهید ، احساس میکنند به آنها اهمیت میدهید.
۴-افزایش شناسایی نام تجاری در شبکه های اجتماعی
شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک، یوتیوب، توییتر و LinkedIn با زندگی میلیاردها نفر از مردم (حدود ۱٫۶ میلیون به دقیق) یکپارچه شده است. بسیاری از این افراد می توانند کارکنان بالقوه، مشتریان، تامین کنندگان و شرکای کسب و کار شما باشند. شبکه های اجتماعی شرایطی را فراهم می کنند که هر کس در آن دعوت به همکاری و به اشتراک گذاری ایده ها، تجارب و منافع می نماید از این رو با بازاریابی شبکه های اجتماعی شناخته شدن نام تجاری و یا معرفی برند سریعتر و بهتر انجام می شود.
۵-یافتن مشتریان بالقوه
اکثر مصرف کنندگان قبل از انجام کسب و کار با یک شرکت خواهان بدست آوردن اطلاعات بیشتری از آن هستند. شبکه های اجتماعی به یک ابزار تحقیقاتی محبوب تبدیل شده اند. درگیر شدن با مصرف کنندگان در این رسانه ها منجر به توسعه یک رابطه می شود و فرصتی را برای پاسخ به سوال مشتریان فراهم می کند، و ایجاد یک تجربه مثبت با شرکت شما را تضمین می کند در نتیجه یافتن مشتریان بالقوه از مهمترین مزایای بازاریابی شبکه های اجتماعی است.
۶-ایجاد یک اجتماع در جهت افزایش خط تولید
انتشار محتوایی که مربوط به کسب و کار شما است منجر به اظهار نظر مخاطب و یا تماس با شما به طور مستقیم می شود. پاسخ به اظهار نظرات آنها به طور آنلاین موجب علاقه مندی آنها به فعالیت شما و درنتیجه دنبال کردن مطالب سایت تان می شود. بر اساس لایک محتوای منتشر شده شما ،آنها مطالبی را که در آینده نیز منتشر می کنید خواهند دید. این “لایک” نیز به عنوان پیروان، مشترکین، و یا طرفداران نامیده می شود. این لایک ها در واقع مجموعه ای از مردم را تشکیل می دهند که خواهان تعامل و انجام کسب و کار با شما هستند. به زودی شما ممکن است مشتریانی را به پیروی از کسب و کارتان بیابید.
۷- افزایش وفاداری مشتریان
طبق گزارش دانشگاه تکنولوژی تگزاس، برندهای فعال در شبکههای اجتماعی مشتریان وفادارتری دارند. گزارش فوق به این نتیجه رسیده است که «شرکتها باید از ابزارهایی که شبکههای اجتماعی در اختیارشان قرار میدهند برای برقراری ارتباط با مخاطبانشان استفاده کنند. پیشبرد برنامهای باز و استراتژیک در شبکههای اجتماعی، وفاداری مشتریان برند شما را به نحو موثری تثبیت میکند.» مطالعات مشاوران وبسایت Convince & Convert نیز نشان میدهد ۵۳ درصد از آمریکاییهایی که برند محبوبشان را در شبکههای اجتماعی دنبال میکنند به آن برند وفادارتر هستند.
۸- افزایش میزان مشتریان با انجام تعاملات بیشتر
با انتشار محتوا این امکان بوجود می آید که از علاقه مشتریان کنونی و آینده مطلع شوید و این امر موجب تعامل بیشتر شما می شود. با باز کردن صحبت با آنها و پاسخ دهی به درخواست ها و سوالات آنها این تعامل گسترش می یابد. این فرایند موجب می شود که شما بدانید چه چیز برای رونق کسب و کارتان بهتر است.
کسب و کار ها در شبکه های اجتماعی رونق بیشتری پیدا می کنند و این به علت فرصت هایی است که این شبکه های اجتماعی به ارمغان می آورند. افزایش میزان مشتریان از مزایای بازاریابی در شبکه های اجتماعی است.
معایب بازاریابی در شبکه های اجتماعی
استفاده از این روش علاوه بر مزیت هایی که دارد دارای معایبی نیز می باشد که در زیر به آنها اشاره میکنیم.
۱– زمانبر بودن
بر اساس گزارشها، ۶۴ درصد از بازاریابان دیجیتالی حداقل شش ساعت در روز را صرف مارکتینگ در شبکههای اجتماعی میکنند. زمان زیاد مورد نیاز برای موفقیت در این روش، ممکن است برای بسیاری از کسبوکارهای نوپا مشکلآفرین باشد.
۲– اثرات منفی
یکی از مشکلات شبکههای اجتماعی این است که قشرهای مختلف جامعه، حتی افراد منفی و مخرب را نیز به خود جذب میکنند. بهعنوانمثال، گاهی نظرات منفی در مورد محصولات و خدمات شما، حقیقت ندارند و تنها برای خراب کردن برندتان مطرح میشوند ولی بازخوردهای منفی در سایر مخاطبانتان ایجاد میکنند.
۳– دشوار بودن اندازهگیری دقیق ROI
ROI نرخ باگشت سرمایه در بازاریابی است. مطالعات اخیر نشان داده است که ۸۹ درصد از بازاریابان در تلاش برای فهمیدن میزان واقعی ROI حاصل از مارکتینگ شبکههای اجتماعی هستند. تنها ۳۷ درصد از آنها موفق به اندازهگیری ROI شدهاند، ۳۵ درصد از آنها نیز از صحت عدد بهدستآمده مطمئن نیستند و ۲۸ درصد از آنها چگونگی اندازهگیری ROI حاصل از مارکتینگ از طریق شبکههای اجتماعی را نمیدانند.
مراحل حضور و بازاریابی در شبکه های اجتماعی
در این قسمت ، مراحل انجام بازاریابی در شبکه های اجتماعی ( SMM ) را توضیح می دهیم. به این نکته دقت کنید که تمامی این مراحل به یکدیگر وابسته هستند. بااینوجود، ممکن است بعضی کسبوکارها در شبکههای اجتماعی حضور نداشته باشند، اما قصد تبلیغ در این شبکهها را داشته باشند.
بهعنوانمثال، صاحب یک برند لوازم خانه ممکن است حساب کاربری اینستاگرام نداشته باشد، اما به خاطر حجم بالای کاربران این شبکه اجتماعی، قصد تبلیغ و نمایش کسبوکار خود در اینستاگرام را داشته باشد و از این طریق کاربران اینستاگرام را به بازدید از وبسایت خود هدایت کند و ترافیک وبسایت خود را افزایش دهد.
مراحل حضور و بازاریابی در شبکههای اجتماعی را میتوان بهصورت خلاصه به شکل زیر بیان کرد:
۱– عضویت در شبکههای اجتماعی
با توجه به اهداف کسبوکارتان، شبکه اجتماعی موردنظر خود را انتخاب کنید و در آن عضو شوید و یک حساب کاربری برای کسبوکارتان بازکنید.
قبل از برنامهریزی و اجرای استراتژی، ابتدا به نکات زیر توجه کنید:
هدف از حضور در شبکههای اجتماعی چیست؟
برای عضویت در شبکههای اجتماعی، چه چیزهایی نیاز است؟
آیا شبکههای اجتماعی شما ازلحاظ محتوا، عکس، طراحی، URL و … بهینه شده است؟
کدام شبکه در حال حاضر برای شما مفیدتر است؟
پروفایل شما در مقایسه با پروفایل رقبا چگونه است؟
۲– مشخص کردن مشتری ایده آل
در این مورد هرچه مشتری نهایی ونیاز و خواسته های آن ها را دقیقتر توصیف کنید، بهتر خواهد بود. در صورت انتخاب مخاطبین هدف اشتباه، بازاریابی با شکست مواجه خواهد شد. برای یک انتخاب صحیح و مناسب ابتدا معیارهای زیر را در مورد افراد بررسی کنید:
سن
محل سکونت
عنوان شغلی
درآمد
بیشترین شبکههای اجتماعی مورد استفاده
۳– مشخص کردن موقعیت در شبکه اجتماعی
پس از ایجاد حساب کاربری در شبکههای اجتماعی، باید هدف و قصدتان را برای حضور در این شبکه ها مشخص کنید.برای این کار، مشتریان ایده آل خود را نیز در نظر بگیرید و مطالب و پست های مرتبط با حوزه ی کاری خود را انتشار دهید.
۴– ایجاد و تنظیم محتوای درگیر کننده
متأسفانه، بسیاری از کسبوکارها مستقیماً و بدون انجام مراحل قبل، اقدام به اجرای این مرحله میکنند. با در دست داشتن اطلاعاتی نظیر مشتریان ایده آل و هدف از حضور برای این مشتریان، ایجاد محتوای مربوطه آسان به نظر میآید.
انواع محتوا در شبکه های اجتماعی
تصویر
ویدئو
پستهای وبلاگ
اخبار شرکت
اینفوگرافیک
کتابها یا eBook
مصاحبهها
۵– تعیین شاخصهای کلیدی موفقیت
بهمنظور پی بردن به میزان موفقیت حضور خود، نیاز به تعریف و اندازهگیری فاکتورهایی است. علاوه بر میزان موفقیت استراتژی، باید تأثیرگذاری زمان و پول صرف شده برای این استراتژی را نیز اندازه گرفت. برخی از شاخصهایی که باید اندازهگیری شوند شامل موارد زیر است:
نرخ تبدیل
زمان صرف شده در صفحات وبسایت
ذکر کردن نام برند
تعداد کل اشتراکگذاری
تعداد بازدید
اگر شرکت شما علاقه مند به کسب ارزش بیشتری از رسانه های اجتماعی است، رایان تابان می تواند در این راه به شما کمک نماید. مشاوران بازاریابی شبکه های اجتماعی در رایان تابان قادرند به بهترین نحو بالاترین راندمان را از این رسانه های اجتماعی برای کسب و کار شما به ارمغان بیاورند. فقط کافیست با ما تماس بگیرید و از مشاوره رایگان ما برخوردار شوید.
ما امیدواریم که شما درک بهتری از مزایای بازاریابی در شبکه های اجتماعی بدست آورده باشید و اینکه چرا باید کسب و کار شما اجتماعی باشد.
برگرفته از مقالات زیر: